Hoornwandscheuren

Wat is een hoornwandscheur?

Hoeven kunnen op verschillende plekken scheuren. 
Horizontaal, verticaal of soms zelfs diagonaal. 
Afhankelijk van de soort scheur, zijn er verschillende oorzaken en daarbij dus ook verschillende behandelmethode nodig. We gaan dus eerst uitzoeken wat de schade is, hierdoor vinden wij ook vaak een oorzaak. Daarna kunnen we gericht de oorzaak behandelen. 

Meest voorkomende soorten

 

-Kroonrandscheur
-Droogtescheur
-Hoornwandschimmel

Kroonrandscheur


Een hoefzweer ontstaat meestal op de plek van een kneuzing in de hoef van het paard. 
Op het moment dat een paard een corrigerende bekapbeurt krijgt, waarbij interne schade wordt vrijgemaakt komt de eerder ontstaande schade vrij.

Bijvoorbeeld, wij snijden een ingegroeide steunsel uit. Door de ruimte die daarbij vrijkomt aan de onderkant van de hoef, drukt de ingegroeide steunsel, door de kracht van de hoef weer naar buiten. Hierbij komt er ruimte vrij in de hoef, waar een kneuzing zit. 
Het lichaam van het paard zal proberen het kapotte weefsel te gaan afvoeren via de bloedsomloop. En de kneuzing te gaan herstellen. Alleen kunnen de te grote stukken weefsel, niet worden afgevoerd via het bloed. 
Deze stukken weefsel zullen dan blijven zitten in de kneuzing. Het lichaam probeert ze daarna op een andere manier af te stoten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een abces.
 
Abces:
Witte bloedcellen zetten het aangetaste (kapotte) weefsel om in pus. Het weefsel en de witte bloedcellen zijn kleiner in volume dan pus. 

Hierdoor komt er druk in de hoef. Door de druk krijgt het paard erg veel pijn.
Het pus probeert via de zachte weefsels in de hoef een weg naar buiten te vinden. 

Op het moment dat de hoefzweer via de kroonrand uitbreekt. Is de hoefwand op het punt van uitbraak onderbroken. Hierdoor zal er een horizontale scheur in de hoefwand ontstaan. In principe groeit deze scheur gewoon uit naar beneden. 

En is er dus geen verdere behandeling nodig.
 

 droogtescheur

 
Hoeven hebben vocht nodig om flexibel te blijven, het klinkt misschien heel stom. Maar als je een natte plank hout in de volle zon legt, dan droogt de plank helemaal uit en gaat de plank scheuren. 

Eigenlijk gebeurt bij hoeven precies het zelfde. Het is dan ook van belang, dat hoeven voldoende worden bevochtigd in de warmere/droge periodes. 

Probeer de hoeven dagelijks even nat te maken. De hoef zal weer flexibeler worden en de scheuren zullen langzaam uitgroeien of zelfs verdwijnen.

Houdt de scheur wel goed in de gaten, op het moment dat de scheur groter word. Is het wel verstandig de scheur te laten controleren en eventueel te gaan behandelen.

Wij raden het gebruik van hoef olie af. Hierdoor leg je een laagje over de hoefwand heen. Waardoor deze niet meer in staat is om vocht uit de omgeving te onttrekken. Dus hierdoor drogen de hoeven juist sneller uit. 

.

 Hoornwandschimmel

Meestal ontstaan wandschimmels, door verwaarlozing of het niet op tijd bekappen van de hoeven. Vaak zien we dat de eerst schade aan de witte lijn ontstaat door het intrappen op kleine steentjes of zand. Op het moment dat er niets aan gedaan wordt, zullen de steentjes of het zand zich door de druk van de hoef op de ondergrond, dieper de witte lijn in duwen. Hierdoor kan een bacterie of een schimmel in de wand binnendringen wat resulteert in een -plaatselijke- loskomende hoefwand.

De schimmel of bacterie zal zich onder de wand naar boven werken, waardoor daar de wand ook los zal laten. Dit brengt de nodige problemen met zich, die ook weer een kreupelheid kunnen veroorzaken.

 

Behandeling
Wij zullen de scheur beoordelen, en eventueel open leggen totdat de wand weer een volledige gezonde aanhechting heeft. Hierdoor kunnen we ook de ontstane schade onder de hoefwand zien. Normaal zou het onder de wand mooi schoon en wit zijn, bij een schimmel of bacterie zien we dat het onderliggende weefsel, geel- grijsachtig is geworden.

Dit betekent dat we dagelijks met een schimmel en bacterie dodend middel moeten gaan behandelen, dit kunt u overigens zelf doen. Hierdoor verdwijnt de oorzaak en kan de wand verder normaal af groeien zonder dat deze verder zal scheuren.