Hoefzweren
Wat is een hoefzweer
Een hoefzweer is een ontstekingsreactie in de hoef. Hoeven zijn namelijk erg bijzonder. Zij hebben een enorm groot zelf herstellend vermogen. Hierdoor zal een hoef, interne schade proberen te herstellen. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een zweer of ook wel abces genoemd.
Hoe ontstaat het?
Een hoefzweer ontstaat meestal op de plek van een kneuzing in de hoef van het paard. En komt maar weinig voor door schade van buitenaf. Vaak zie je dat bij een paard wat van ijzers af gehaald wordt en/of verwaarloosde hoeven, er kneuzingen in de hoef zaten.
Het lichaam van het paard zal proberen alle kapotte weefsel te gaan afvoeren via de bloedsomloop. En de kneuzing te gaan herstellen. Alleen kunnen de te grote stukken weefsel, niet worden afgevoerd via het bloed.
Deze stukken weefsel zullen dan blijven zitten in de kneuzing. Het lichaam probeert ze daarna op een andere manier af te stoten.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een abces of een zweer.
De symptomen
-Spontaan kreupel aan een hoef
-Warmte in de hoef
-De hoef ontlasten
De behandeling
Op het moment dat er wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een hoefzweer gaat, kun je gelukkig zelf al beginnen met het behandelen. Dit kun je doen door de hoef te weken, in een badje van Biotex groen met lauw water. Mocht je paard hier niet zijn voet in durven zetten. Kan je ook een schone handdoek in het badje drenken en de voet in de handdoek pakken. hierdoor kan het proces versneld worden. Ook is beweging bevorderlijk voor het proces, dus boxrust raden we af.
Soms kunnen we helpen, bijvoorbeeld als we weten waar de hoefzweer zich in de hoef bevind. Wij kunnen dan proberen door de dode weefsel van de hoef een weg naar binnen te creëren waardoor de pus eruit kan.
Echter raden wij altijd het gebruik van ontstekingsremmende medicatie af. Hierdoor zal het paard tijdelijk geen pijn meer voelen, maar de zwelling stop niet. Het vertraagd alleen het proces tot uitbraak.
Daarna is het helaas is afwachten. Tot het moment dat er een daadwerkelijke uitbraak is, het beste wat we kunnen doen. Op het moment dat er een uitbraak via de zool is gekomen. Kunnen we de hoef behandelen en inpakken. Zodat er geen nieuwe bacteriën de wond in kunnen gaan.