De hoeven

Paarden zijn bijzondere dieren. Ze dragen bij aan ons dagelijks geluk. Daarom is het belangrijk dat wij goed voor ze zorgen.
Een gezond paard begint tenslotte bij de hoeven.

Gezonde hoeven

Gezonde hoeven, zijn erg belangrijk. Stel je eens voor dat jou viervoeter last heeft van pijnlijke hoeven. Hierdoor beweegt jou paard/pony minder goed, en zal het last krijgen van pijnlijke plekken in zijn lichaam door het (over) compenseren.

Ook kan het zijn dat jou paard of pony schreef op zijn/haar hoeven staat. Ook dit betekent weer dat het lichaam anders gaat bewegen dan het zou horen te doen. De spieren worden anders/verkeerd belast en uiteindelijk krijgt jou dier hierdoor spierpijn of zelf blessures. 

Daarom is het zo belangrijk dat er goed voor de hoeven gezorgd wordt. Jouw viervoeter zal hierdoor optimaal kunnen bewegen, en hierdoor lekker en gezond in zijn lijf komen te zitten.

Hoe ontstaan hoeven

In de baarmoeder tijdens de dracht, worden de hoefjes al gecreƫerd zoals wij ze kennen. Het is in de natuur erg belangrijk dat op het moment dat het veulen is geboren, moeder en veulen kunnen vluchten naar een veilige plaats. Wilde dieren ruiken namelijk de geur van de geboorte, en komen daar graag op af. Toch zien veulen hoefjes er bij de geboorte raar en onbekend uit. -Zie achtergrond foto-. Zoals je kan zien wordt een veulen geboren met een bijzondere hoef. Deze hoefjes bestaan uit een normale hoef, omhuld in zachte rubber-achtige laagjes met hoorn. Dit beschermd de moeder, de baarmoeder en het veulen, tijdens de geboorte.

Op het moment, dat tijdens de geboorte de hoefjes in aanraking komen met onze lucht. Zullen deze laagjes hoorn uit beginnen te drogen, waarna ze er vanzelf vanaf vallen zodra het veulen begint met lopen en bewegen. Je hoeft er dus niets mee te doen. Maar het is wel erg bijzonder om te mogen zien. Een prachtige oplossing van moeder natuur. 

Onnatuurlijke hoeven


Onnatuurlijke hoeven zijn veel aanwezig bij onze gedomesticeerde paarden,
Dit komt omdat onze paarden anders leven dan de vrije paarden in de natuur. 
Paarden in de natuur leven voornamelijk op harde rotsachtige ondergronden
waardoor de hoeven vanzelf slijten en gezond blijven.
Ongezonde hoeven in de natuur, betekenen helaas dat het paard het niet zal overleven.

Wij hebben onze paarden vaak op een gemengde of zachte ondergrond staan; stro, vlas, of zand zijn hier verschillende voorbeelden van. Door deze zachte ondergronden vindt er onvoldoende natuurlijke slijtage van de hoeven plaats. Daarom moeten onze viervoeters regelmatig worden gecontroleerd en bekapt, zodat de hoeven optimaal in conditie blijven en de kans op hoefproblemen en ziekten tot een minimum beperkt wordt.